De muzikale nachtzoen

Wat is de muzikale nachtzoen

De muzikale nachtzoen is een muzikaal avondritueel dat geschikt is voor iedereen die rustig de avond/nacht in wil gaan. Tijdens een uitvoering zijn we voornamelijk gericht op het creëren van rust, contact en verbinding. Ons doel is dat de toehoorders zich ontspannen, gezien en geborgen voelen door middel van muziek, geur, gedicht en door persoonlijk toezingen.

 

Momenteel richten we ons op mensen in verzorgingstehuizen (PG, Somatiek en GP) en hospices maar we staan open om dit ook voor andere doelgroepen te doen. Daarnaast komen we altijd een keer kosteloos en vrijblijvend langs voor een try-out. Op die manier kunt u kijken of de muzikale nachtzoen een meerwaarde heeft voor de bewoners op uw werkplek.

 

20171002_101823

Waarom de muzikale nachtzoen?

Dementie

’s Avonds kan de onrust toenemen bij mensen met dementie. Bewoners gaan bijvoorbeeld op zoek naar huis, lopen, dwalen en roepen.  Dit wordt ook wel het “sun-down fenomeen” genoemd. Tijdens de muzikale nachtzoen maken we contact en zingen we liederen die de mensen kennen van vroeger. Op deze manier proberen we een gevoel van veiligheid en geborgenheid te creëren waardoor de overgang van de dag naar de avond/nacht makkelijker wordt gemaakt.

Somatiek

Veel mensen op een somatische afdeling in een verpleeghuis verblijven hier voor een langere tijd of kunnen zelfs helemaal niet meer naar huis. Dit kan leiden tot onzekerheid en depressie. Muziek geeft bij uitstek toegang tot het gevoelsleven en de gedachte wereld van de mens. Luisteren naar muziek kan associaties en herinneringen met daaraan verbonden emoties en gedachten oproepen. We zien dan vaak dat mensen genieten van de muziek. Deze uitvoeringen is er meer ruimte voor korte gesprekjes en/of het delen van herinneringen of muzikale voorkeuren.

Hospice

Zoals ook tijdens het gezonde leven kan muziek in de terminale fase ondersteunend zijn.  Door rustgevende muziek te spelen kan de ander zich ontspannen. Dit kan slaap opwekken, afleiding bieden van pijn en door de ontspanning kan benauwdheid verminderen. Wiegeliederen in het algemeen, en zeker degene die wij zingen geven een boodschap af van “je bent veilig, je hoeft niet bang te zijn, je bent geliefd”.  Het spirituele aspect dat muziek kan hebben is in een hospice vaak meer op de voorgrond, muziek kan daarbinnen gevoelens van hoop en veiligheid oproepen. Tot slot kan muziek troostend werken.

 

2