Muziek in de laatste fase

De muzikale nachtzoen in het hospice

20170819_111532De uitvoering van de muzikale nachtzoen wordt zoveel mogelijk aangepast op de voorkeuren en leeftijden van de luisteraars. Vaak is het een uur van luisteren, soms mee zingen, verbinding, troosten en prettig samen zijn. Waardevolle aspecten, helemaal in deze fase. Voor de mensen die geen mogelijkheid hebben om naar een gezamenlijke ruimte te komen maar wel graag muziek willen luisteren kunnen we uiteraard op de kamer langskomen.

Individuele muziek in het hospice

Zoals ook tijdens het gezonde leven kan muziek zowel in de palliatieve als in de terminale fase ondersteunend zijn.

  • Muziek bij onrust en/of angst

Rustgevende muziek geeft de mogelijk te ontspannen. Maar hoe gek dit ook klinkt; juist wat onrustigere muziek die aansluit bij de stemming kan ontlading stimuleren of acceptatie van wat er van binnen leeft faciliteren.

  • Samen zingen

Samen zingen of samen naar muziek luisteren brengt ons dichter bij de ander en je kunt je er door gesteund voelen als je alleen bent.  Samen zingen  kan een prachtig en intiem ritueel zijn. Maar ook luisteren of meezingen met betekenisvolle muziek kan fijne momenten opleveren.

  • Muziek ter ontspanning en afleiding

(Vrolijke) muziek kan een even afleiden van de medische mallemolen waar veel mensen doorheen (ge)gaan (zijn). Muziek kan hierin momenten van plezier en lichtheid brengen.

  • Muziek bij pijn/benauwdheid

Muziek kan ingaan op de pijnklachten door deze te verklanken of er van af te leiden. Tevens kan muziek zorgen voor ontspanning waardoor benauwdheid kan afnemen.

Muziek na het overlijden

Het kan troostend zijn om mooie live muziek uitgevoerd te hebben op de begrafenis van je naasten. Het kan ruimte geven aan gevoel tussen de woorden van afscheid door.

Recensie

De muzikale nachtzoen

1.1

Alle andere gasten zaten in een kring in de huiskamer kaarsjes aan, geurkaars aan, enkele naasten om hen heen, de kleine liedjes zuiver en harmonieus kwamen regelrecht in ieder hart. Er werd zachtjes meegezongen, handen vastgehouden, genoten en getroost. Op het einde werd iedereen persoonlijk bij naam liefdevol toegezongen. Ook hebben we ondertussen handen gemasseerd na het mooie gedicht over handen. Ik ben er vol van zoals je ziet, dit is palliatieve zorg. Wat ben ik blij dat ik er bij mocht zijn. – Nel, verzorgende Hospice de Populier Bakel.

Muziek op de kamer

Een mevrouw op de laatste avond voor haar euthanasie werd verrast met muziek van de harp en zang, onze jonge gast genoot van het lied “en is een nacht” met zijn vrouw in zijn armen. Een andere mevrouw stond voor de hemelpoort toen ze de harp hoorde en harmonieuze zang erbij.

cropped-2-1.jpg