De muzikale nachtzoen in het hospice
De uitvoering van de muzikale nachtzoen wordt zoveel mogelijk aangepast op de voorkeuren en leeftijden van de luisteraars. Vaak is het een uur van luisteren, soms mee zingen, verbinding, troosten en prettig samen zijn. Waardevolle aspecten, helemaal in deze fase. Voor de mensen die geen mogelijkheid hebben om naar een gezamenlijke ruimte te komen maar wel graag muziek willen luisteren kunnen we uiteraard op de kamer langskomen.
Individuele muziek in het hospice
Zoals ook tijdens het gezonde leven kan muziek zowel in de palliatieve als in de terminale fase ondersteunend zijn.
- Muziek bij onrust en/of angst
Rustgevende muziek geeft de mogelijk te ontspannen. Maar hoe gek dit ook klinkt; juist wat onrustigere muziek die aansluit bij de stemming kan ontlading stimuleren of acceptatie van wat er van binnen leeft faciliteren.
- Samen zingen
Samen zingen of samen naar muziek luisteren brengt ons dichter bij de ander en je kunt je er door gesteund voelen als je alleen bent. Samen zingen kan een prachtig en intiem ritueel zijn. Maar ook luisteren of meezingen met betekenisvolle muziek kan fijne momenten opleveren.
- Muziek ter ontspanning en afleiding
(Vrolijke) muziek kan een even afleiden van de medische mallemolen waar veel mensen doorheen (ge)gaan (zijn). Muziek kan hierin momenten van plezier en lichtheid brengen.
- Muziek bij pijn/benauwdheid
Muziek kan ingaan op de pijnklachten door deze te verklanken of er van af te leiden. Tevens kan muziek zorgen voor ontspanning waardoor benauwdheid kan afnemen.
Muziek na het overlijden
Het kan troostend zijn om mooie live muziek uitgevoerd te hebben op de begrafenis van je naasten. Het kan ruimte geven aan gevoel tussen de woorden van afscheid door.