Wat?

Omdat we geloven dat muziek op elk moment van de dag een positieve bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van leven, zeker voor mensen in een kwetsbare fase, hebben we een aantal diensten ontwikkeld. Deze spelen in op specifieke momenten en uitdagingen in de ochtend, middag en avond. 

Dit optreden speelt in op het ‘sun-down fenomeen’, onrust die in de namiddag en avond kan ontstaat.

De muzikale nachtzoen

De muzikale nachtzoen is een muzikaal avondritueel dat geschikt is voor iedereen die rustig de avond/nacht in wil gaan. Dit optreden speelt o.a.in op het ‘sun-down fenomeen’, onrust die bij mensen met dementie in de namiddag en avond kan ontstaan. Tijdens een uitvoering is de muziekkeuze gericht op het einde van de dag. Er komen veel herkenbare, rustige liedjes langs die een gevoel van veiligheid en geborgenheid kunnen oproepen. De live muziek wordt afgewisseld met kleine gedichtjes, een handmassage en iedere bewoner wordt persoonlijk toegezongen. Op deze manier wordt de overgang van de dag naar de nacht makkelijker gemaakt.

Geschikt voor PG, somatiek, ouderen met een beperking en hospice.

Richttijden: Tussen 18:00 en 21:00.

Werkwijze: we bieden altijd een gratis en vrijblijvende try out aan. Op die manier kunt u kijken of de muzikale ontmoeting iets kan betekenen voor uw bewoners of naasten.

 

 

008 - Muzikale ontmoeting - 2019 - Warm - Online - Vincent Moll (52)

Waarom de muzikale nachtzoen?

Mensen met Dementie

’s Avonds kan de onrust toenemen bij mensen met dementie. Bewoners gaan bijvoorbeeld op zoek naar huis, lopen, dwalen en roepen.  Dit wordt ook wel het “sun-down fenomeen” genoemd. Tijdens de muzikale nachtzoen maken we contact en zingen we liederen die de mensen kennen van vroeger. Op deze manier proberen we een gevoel van veiligheid en geborgenheid te creëren waardoor de overgang van de dag naar de avond/nacht makkelijker wordt gemaakt.

Somatiek

Veel mensen op een somatische afdeling in een verpleeghuis verblijven hier voor een langere tijd of kunnen zelfs helemaal niet meer naar huis. Dit kan leiden tot onzekerheid en depressie. Muziek geeft bij uitstek toegang tot het gevoelsleven en de gedachte wereld van de mens. Luisteren naar muziek kan associaties en herinneringen met daaraan verbonden emoties en gedachten oproepen. We zien dan vaak dat mensen genieten van de muziek. Deze uitvoeringen is er meer ruimte voor korte gesprekjes en/of het delen van herinneringen of muzikale voorkeuren.

Hospice

Zoals ook tijdens het gezonde leven kan muziek in de terminale fase ondersteunend zijn.  Door rustgevende muziek te spelen kan de ander zich ontspannen. Dit kan slaap opwekken, afleiding bieden van pijn en door de ontspanning kan benauwdheid verminderen. Wiegeliederen in het algemeen, en zeker degene die wij zingen geven een boodschap af van “je bent veilig, je hoeft niet bang te zijn, je bent geliefd”.  Het spirituele aspect dat muziek kan hebben is in een hospice vaak meer op de voorgrond, muziek kan daarbinnen gevoelens van hoop en veiligheid oproepen. Tot slot kan muziek troostend werken.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s